“В няколко свои изказвания от последните дни служебният вицепремиер по управление на европейските средства г-н Пеканов заяви, че планира намаляване на средствата и проектите на София по Плана за възстановяване и устойчивост. Такова решение е крайно несправедливо и неприемливо”. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери реконструкцията на трамвайното трасе по бул. “Цар Борис III”.
По думите й проектите на София вече предварително са съгласувани с Европейската комисия, така че аргумент, че Комисията не би ги приела не съществува. “Софиянци произвеждат най-голям процент от БВП в страната и са най-големите данъкоплатци за държавния бюджет. Столична община има готовност да започне строителството на разширенията на метрото през район „Слатина“ до бул. „Цариградско шосе“ и през район „Подуяне“ още в края на тази година”, заяви Фандъкова. “Затова настоявам за гаранции за проектите на София, които софиянци заслужават. Заявила съм и на срещата при вицепремиера Пеканов, че отнемането на проекти и средства от София с мотив да се пренасочат към малки населени места е неприемливо. Реално и към момента столичани с техните данъци са най-големият донор на средства за инвестиции на държавата в страната”, каза още Фандъкова.

снимка: БГНЕС

Относно реконструкцията на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III“ тя заяви, че е един от най-големите инфраструктурни проекти, по които се работи в момента. По думите й работата се движи по график, въпреки дъждовното време в последните дни. Има готовност да започне монтажа на релсите, което ще стане при сухо време. Тази неделя, 20 юни, ще възстановим движението по локалното платно на бул. „Македония“ и ще започнем работа по северното. Също от неделя започва демонтажа на релсовия път по ул. „Алабин“ между бул. „Христо Ботев“ и ул. „Лавеле“.
Снимки – Аделина Ангелова


Share Follow

Leave A Reply