Хората, които са с дефинитивни и необратими увреждания, няма да се освидетелстват пред ТЕЛК на всеки три години и ще получават пожизнено процент намалена работоспособност. Това предвижда проектът на правителствено постановление за промени в Наредбата за медицинската експертиза. Промените се обсъждат в момента от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

снимка: БГНЕС

„В проекта за изменение на наредбата се предвижда за над сто състояния и заболявания пациентите да получат пожизнено процент за нетрудоспособност и да не се налага да се явяват за преосвидетелстване на всеки три години. Освен тези, свързани със загуба на орган или с трансплантация, които ще останат пожизнени, се предвижда хората с онкологични заболявания пожизнено да получат степен на увреждане 50 на сто“, каза министър Кацаров. По думите му, страдащите от фамилни заболявания, каквато е муковисцидозата, също би трябвало да не се преосвидетелстват. „Има и заболявания, които според медицинската наука са достигнали до степен, от която са необратими – усложнения в резултат на диабет тип 1. С предложените промени ще се постигнеоблекчаване на пациентите, облекчаване и на бюджета на НЗОК“, допълни още министърът.

снимка: БГНЕС

„Облагодетелствани от това нещо са както хората с увреждания, защото няма да им се налага, ако попадат в тези групи, облагодетелствани са организацията на медицинската експертиза, защото ще намалее натоварването върху нея и вероятно ще може да отговори в срок на повече хора и няма да се налага да се удължават срокове, да се изчаква освидетелстване. Облагодетелстван е и бюджетът на Здравната каса, респективно здравният бюджет, защото ще намалят разходите“.

снимка: БГНЕС

Предложените промени предвиждат да се даде възможност на хора с няколко заболявания, независимо от вече определена пожизнена неработоспособност, по всяко време да могат да поискат преосвидетелстване на придружаващо заболяване, ако е в негов интерес, посочи още министър Кацаров и уточни, че проектът за изменение на наредбата ще бъде внесен в сряда за обсъждане от Министерския съвет. „Това изменение в наредбата ще реши проблема на хора с дефинитивни и трайни увреждания, така слагаме край на един брадясал проблем“, каза министърът.


Share Follow

Leave A Reply