Отново е в сила код за опасно политическо време. Изборите преминаха, но цялостната картина остава същата. И въпреки, че няма да го чуете от организаторите на вота – служебният кабинет и ЦИК, обективно погледнато изборният ден премина под знака на технически проблеми, съмнения за нарушаване на изборните права на гражданите и притеснително ниска избирателна активност. Въпреки това ни беше наложена версията, че изборите са минали спокойно и безпроблемно, на която, разбира се, не ни остава друго освен да повярваме – все пак политиците не лъжат, особено „новите“ такива – онези против (без) статукво в очакване да придобият такова.

снимка: БГНЕС

Изборът на 40-те процента от българските избиратели отвори вратите на шест партии в парламента. Още преди да станат ясни официалните резултати беше обявен проектокабинет от Слави Трифонов. Проектът обаче се оказа нестабилен и много бързо беше съборен от поривите на политическите ветрове. Фигурата на „сламения човек“ – в случая Николай Василев, не успя да сключи привидната сделка и поставеното лице се оказа основание за нищожност. Това обаче не е проблем за Трифонов, който ще санира сделката с … нов премиер.

Снимка: БГНЕС

Разбира се, има и алтернатива – някои от политическите сили се обявиха в подкрепа на „екзотичната идея“, както я нарече служебният премиер Стефан Янев, служебното правителство да остане с постоянен мандат. В този ред на мисли може би е време при следващата промяна на Изборния кодекс да можем да си избираме и служебен кабинет за постоянен, все пак за новите политици всичко е възможно, те не са ограничават, съобразявайки се с принципите за конституционност и демокрация.

снимка: БГНЕС

Президентът Радев също коментира следизборната ситуация в страната с думите: „Днес е българската политическа жътва.” Привидно баналното изказване на Радев, направено на полето в силистренско село на фона на жени жътварки, всъщност е пълно със символика. Именно той е този, който даде “сърпа” в ръцете на новите “жътвари” и няма да позволи на новите управляващи да забравят този факт. Все пак предстоят президентски избори.

Снимка: БГНЕС

Изборите минаха, а новите политици се готвят да заемат местата си, предлагайки ни ръждясали лица, да оглавят “правителство с ДНК на бъдещето”, хвърлайки прах в очите ни с изместване на дневния ред с обещания за Космоса…Изборите отминаха, надеждите за конструктивна промяна също, останалото е ръжда и космически прах в очите на онези 40 процента, които са се надявали…


Share Follow

Leave A Reply