Ива Митева е новият председател на Народното събрание. Тя е предложена от “Има такъв народ”. БСП също предложи председател на парламента- Кристиан Вигенин. ГЕРБ не направиха номинация за председателското място. “За” Ива Митева гласуваха 137 “против”- 1, “въздържали се”- 99.

За заместник председатели са избрани Виктория Василева от “Има такъв народ” от ГЕРБ Росица Кирова, от БСП Кристиан Вигенин, от Демократична България Атанас Атанасов, от ДПС Мокадес Налбант и от Израви се.бг Татяна Дончева.

Ива Митева заяви, че народното събрание заема първостепенно място в държавната система и като национален представителен орган, изразяващ волята на народа, определя основните политики на правителството във всички сфери на обществения живот. “Народното събрание упражнява парламентарен контрол и по този начин той осъществява парламентаризма. Силен парламент означава прямо отношение с народа, постоянно търсене на отговорност в членовете на Министерския съвет, за да бъдат те по-внимателни в своите действия”, заяви Митева от парламентарната трибуна. „Оставяйки верни на общочовешките ценности – свобода, равенство, справедливост, търпимост – трябва да положим усилия, за да се изпълнят със съдържание принципите на правовата държава – законност, правна сигурност, забрана за произвол на изпълнителната власт, независим и ефективен съдебен контрол, зачитане на основите човешки права, равенство пред закона”, каза още тя.


„Съгласно Конституцията, ние народните представители, действаме в съответствие със своята съвест и убеждение”, посочи още тя. И допълни: „Трябва да помним за какво сме избрани, да чуваме и следваме волята на народа, да мислим и да говорим като народни представители, защото това изисква истинския парламентаризъм и най-важното – не трябва да забравяме откъде сме тръгнали”. Тя беше категорична, че трябва да бъдат изпълнени поетите ангажименти към българските граждани чрез приемане на конкретно законодателство за по-висок стандарт на живот, за по-добро здравеопазване, за по-добро образование, за постигане на реална съдебна реформа. „Вярвам, че в този парламент ще приемем закони, по които всички български граждани да живеят достойно”, заяви Ива Митева.


Share Follow

Leave A Reply