Специализираната прокуратура е повдигнала още едно обвинение на бившия министър на околната среда и водите Нено Димов. Той е обвиняем за умишлена безстопанственост заради това, че не е упражнил правомощията си по стопанисване и опазване на водния ресурс в Перник. Бившият министър на околната среда и водите е причинил щети за почти 2 млн. лв. Това стана ясно на брифинг на специализираната прокуратура. Към наказателна отговорност е привлечено и второ лице – Севделина Ковачева, която изпълняваше длъжността кмет на Перник, уточниха от спецпрокуратурата.

Снимка: informo.bg, Язовир „Студена“ към 01.05.2020 година

„Казусът е от изключителна важност, защото той е важен за голям кръг от хора, тъй като събитието наречено „медийна водна криза” се отрази лошо на огромен кръг български граждани”, коментира ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

снимка: БГНЕС

От обвинението уточниха, че периодът на извършване на престъплението е от април 2019 г. до ноември 2019 г. Според Специализираната прокуратура става въпрос за престъпление с особена тежест, тъй като язовирът е достигнал критични нива. От своя страна, бившият временен кмет Ковачева ще бъде съдена за корупционно престъпление, защото не е обявила навреме режим на водата в Перник, въпреки че е имало информация в общината за силно занижен воден ресурс.


Share Follow

Leave A Reply