От ГЕРБ се обявиха за това да има и машинно гласуване, и такова с бюлетини на следващите избори. По тази причина те внасят спешен законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Това стана ясно на пресконференция на партията в кулоарите на Народното събрание. „Внасяме спешен законопроект за изменение и допълнение на ИК. Ако ще има нови избори, искаме веднага да бъдат коригирани тези грешки, които бяха допуснати в Изборния кодекс на Разпети петък“, заявиха представители на партията.

снимка: БГНЕС

Те настояват за тази промяна, за да не се стига до ниска избирателна активност, както на изминалите избори. „Предложенията ни са следните: въвежда се пълно равенство между гласуването машинно и с хартиени бюлетини; в секции в чужбина, в страни, които не са членки на ЕС да се осигурят технически лица български граждани; в страните членки на ЕС да се осигурят технически специалисти за обслужване на машините местни лица, които знаят български език; техническите устройства за машинно гласуване и софтуерът да бъдат собственост на българската държава и да има изискване за преброяване на всички контролни разписки и при разлика между машинното гласуване и контролните разписки, да се приемат контолните разписки“, посочиха от ГЕРБ.

снимка: БГНЕС

Според тях избирателите трябва да имат възможност да избират по какъв начин да гласуват, за да се гарантира изборното право на гражданите. На 11 юли равното избирателно право е било нарушено, коментираха още от партията.

На пресконференцията стана ясно още, че ПГ на ГЕРБ-СДС внася проект за решение за създаване на временна комисия за установяване на фактите и обстоятелствата относно незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните на територията на защитената територия „Буджака“, попадаща в териториалния обхват на община Созопол.

 


Share Follow

Leave A Reply