„С нова заповед до края на деня ще се разпореди провеждането на проверки в курортите по морето и планините, както и по магистралите. Ще се следи за носене на маски в закритите помещения, спазване на отстояния, дезинфекция и почистване.“ Това съобщи доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор на България.

снимка: БГНЕС

„30 на 100 хиляди е средната заболеваемост от COVID-19 в България. По Черноморието и още няколко града вече гони 60 на 100, а вариантът Делта е доминиращ“, каза доц. Кунчев. Той допълни, че акцент на проверките ще бъдат заведенията и специално дискотеки и барове, където са концентрирани младите хора – основен таргет на Делта варианта. Проверките ще се извършват съвместно от МВР, министерството на здравеопазването и министерството на земеделието и храните. Според него хотелите до голяма степен спазват мерките.

снимка: БГНЕС

Доц. Кунчев съобщи, че се променят условията за пътувания и влизане от някои определени държави. „Княжество Монако влиза в червена зона заради ръст на заболеваемостта. От зелена в оранжева влизат Исландия и Франция, но последната тя може следващата седмица да влезе и в червена зона. Нидерландия, Кувейт и Тунис излизат пък от червената зона и това ще улесни движението с тези държави“, заяви още доц. Кунчев.


Share Follow

Leave A Reply