Политическият дух от бутилката излезе и показа мръсната страна на преговорите за съставяне на кабинет. Партиите на промяната – както те се наричат – се оказаха просто махленски бакали. ИТН вдигна завесите на разговорите в търсене на подкрепа за предложения от тях кабинет и предизвика „ефекта на доминото“. Срещу подкрепа:
Христо Иванов поискал контрол върху министри и агенции. Мая Манолова съветвала ИТН да обещаят нещо на Христо Иванов, пък после да не го изпълнят. Искала съставянето на кабинет, защото при нови избори можело да остане извън парламента.

Манолова пък не остана длъжна – върна лентата назад, към кметските избори в София. Твърди, че тогава Слави Трифонов я убеждавал да не се кандидатира за градоначалник, тя обаче се явила. Но остана тайна как и с какво я е убеждавал Трифонов да не влиза в битката за столичен кмет. До онзи ден единоборци срещу статуквото, днес върли противници, размахващи кирливите си ризи в стремежа си да се маскарят взаимно.
Това са политиците на промяната. Политиците, които пред камери и в студийни изяви говорят за „изчегъртване“ на „отровните и токсичните“ партии на статуквото. Обещават борба с корупцията, светло бъдеще и прозрачност в делата си. А всъщност „на тъмно“, извън светлините на прожекторите, това са политиците, които, както се оказа, са готови на тежки бакалски пазарлъци само за да не изпуснат „кокала“.

снимка: БГНЕС

Партиите на промяната не си разделиха баницата, не си разпределиха порциите, с две думи – не се разбраха. Хвърлиха с лека ръка държавата в почти конституционна криза. Така, както са на път да я пратят в икономическа, социална, здравна…безпътица. На път са да изведат суверена на трети парламентарни избори в рамките на една година – нещо, което в Европа никоя държава досега не е правила – пореден прецедент за политиците на промяната.

Парламентаризмът у нас се промени, извиси се на ново ниво – на кирливите ризи.


Share Follow

Leave A Reply