Събитията от последната седмица за пореден път доказаха нагледно закомерността – да се гради е трудно, да се руши е лесно, особено в политиката. И въпреки че от доскорошния мандатоносител „Има такъв народ“ се опитват да се изкарат герои за това, че са се заели с най-трудната задача – да съставят правителство на малцинството, (на тази теза ще се гради и новата им предизборна кампания на предстоящите избори), реалността е съвсем различна. Истината е, че от ИТН не са по трудните неща. Оказва се, че и в политиката те са в лекия жанр.

снимка: БГНЕС

Хронологията на събитията показва, че партията на Трифонов саботира преговорния процес чрез множество контролирани взривове още преди да са започнали същинските разговори, като атакува и държа назидателен тон, граничещ с изнудване, спрямо всичките си възможни партньори. Това, в комбинация с непостоянното поведение, извеждането на „сламени хора“ или компрометирани лица на първа линия, предначерта провала на мандата.

снимка: БГНЕС

Причината е, че времената са трудни. Намираме се в политическа криза, която сигурно ни води към здравна, икономическа и мигрантска в съвсем близко бъдеще. Ако беше съставено правителство на малцинството, върху партията на Слави Трифонов щеше да падне цялата тежест на кризистната ситуация.

снимка: БГНЕС

Освен това така съставено правителство едва ли щеше да издържи повече от няколко месеца до година, след което на нови избори резултатът на партията щеше да падне под тежестта на отговорността да си управлявал. По-хитро е да се излезе на нови избори сега, да се обвинят по-малките партии, че не са съдействали за сформиране на кабинет и междувременно да се спретне шоу в Народното събрание, за да се поддържа зрителският интерес.

снимка: БГНЕС

За пореден път политическият „Хитър Петър“ ни скрои номер, въпреки това ние ще му се посмеем и ще му се порадваме. Евтиното политическо шоу излиза скъпо обаче, защото след политическото лято следва зима.


Share Follow

Leave A Reply