„Всеки да спазва правомощията си по Конституция“. Това каза председателят на парламента Ива Митева преди КСНС при президента във връзка с апелите на правителството и президентът Румен Радев Народното събрание да разгледа актуализацията на бюджета.
„Чухме президента миналата седмица да поставя условия. Смятам, че съм била винаги коректна в отношенията си и в спазването на Конституцията и законите. Всеки трябва да знае правомощията си по Конституция. Аз разбирам, че Министерският съвет искат да се приеме бюджета, както са го внесли, но ние сме демократична република и Народното събрание е колективен орган“, коментира още Митева. „Бюджетът е внесен и гласуването му няма как да се избегне“, добави тя.

Председателят на НС призна, че действително има бавене в сформирането на важни парламентарни комисии, но изрази надежда, че в сряда ще има избрана комисия по бюджет и финанси, която още същия ден ще се събере на заседание, за да започне работа по актуализацията на макрорамката.

снимка: БГНЕС

Ива Митева заяви още, че тази седмица също така трябва да се определи и дата за президентските избори. По Конституция Народното събрание насрочва датата на изборите за президент и вицепрезидент.

снимка: БГНЕС

Във връзка с изслушването на главния прокурор за полицейското насилие по време на протестите Ива Митева категорично не смята, че викането му в Народното събрание може да се тълкува като нарушаване на разделението на властите. За извънредното заседание на депутатите във вторник в програмата има предвиден Проект на решение за внасяне на доклад от Главния прокурор на Република България.


Share Follow

Leave A Reply