На фона на: новата вълна от коронавирус; фактът, че сме последни в Европа по брой ваксинирани; събитията в Афганистан, които ни изправят пред нова мигрантската вълна и политическата криза в страната – президентът Румен Радев реши да връчи последния, “спасителен” мандат за сформиране на правителство на БСП. Президентът, който с юмрук във въздуха призоваваше за промяна, връчи мандата на партията столетница, която никога не е била извън парламента…

Абсурдът обаче не се изчерпва с това – след като бяха проведени нови консултации с партиите и след като стана ясно, че шанс за съставяне на правителство би имало, единствено ако мандатът бъде връчен на някоя т.нар протестни партии, т.нар. държавен глава избра да връчи спасителния мандат на себе си!? Нещо повече, при връчването на папката на левицата, Радев подчерта, че е избрал да даде мандата на БСП най-вече заради “хилядите почтени социалисти”, които познава!? Да оставим настрана силно предизборния привкус на това абсурдно изказване – а останалите български граждани???

Разбира се, на фона на предстоящите президентски избори Радев не може да си позволи да изгуби електората на БСП, с чиито гласове преимуществено беше избран за президент. Той не може да си позволи и да се сформира правителство, защото рискува по този начин да свали доверието в себе си като остави пространство за критики към служебното му правителство. Също така избори две в едно ще гарантират по-голяма избирателна активност в полза на президента след като две от големите партии обявиха, че ще го подкрепят. Очевидно за президента е без значение, че в кризата, в която се намираме, е най-малкото редно да бъдем управлявани от хора, за които българският народ все пак е гласувал, въпреки че, както знаем от настоящия мандатоносител – “демокрацията ни отне много”…

снимка: БГНЕС

Президентът избра да остави страната ни на хора, които няма да понесат политическа отговорност за политическите си решения, защото не са политици и най-вече на хора, които доказано не се справят с кризи. Служебното правителство с по-голям успех върши работата на разследващите органи, отколкото да управлява пандемията, миграционната криза или каквото и да е било друго. На тях тези няколко месеца им бяха твърде много и това се доказа емпирично – последни по брой ваксинирани в Европа, неподготвени сме за мигрантската вълна. За сметка на това обаче вторият мандат на Радев му е в кърпа вързан.

снимка: БТА

Отдавна е ясно, че президентът не си знае мястото, не се съобразява с конституционно отреденото му, но да поставиш страната в такава ситуация, за да си подсигуриш политическо бъдеще – няма как да повярваме, че зад тези действия не стоят външни интереси, защото със сигурност интересът на българските граждани няма никаква стойност. Очевидно за т.нар. държавен глава българският избирател има единствено електорална стойност.


Share Follow

Leave A Reply