Председателският съвет в Парламента се събира отново тази сутрин заради закона за НСО. Вчера законът предизвика скандал сред депутатите, а председателят на Народното събрание Ива Митева обяви, че той трябва да бъде прегласуван. Промените са по предложение на „Има такъв народ“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ като предвиждат НСО да охранява само президентa, премиерa и председателя на Народното събрание. В документа е орязана охраната на част от държавните лица, включително и на главния прокурор Иван Гешев.

снимка: БГНЕС

По време на вчерашното гласуване се заформи истински хаос, след като депутатите гласуваха на първо четене законопроектите за промени в закона за НСО, но не се разбра дали те са били приети или не. В разгара на безпорядъка, започна поименна проверка на кворума. Според таблата за гласуване законопроектът е минал, но гласувалите бяха само 100 души, а за да има кворум са нужни 121, обясни Росица Кирова, според която законопроектите не са приети. След спорове около парламентарната трибуна, започна и поименна проверка на народните представители, която установи 125 депутати в пленарната зала.

снимка: БГНЕС

В крайна сметка законопроектът беше прегласуван, но гласуваха само 102-ма депутати, а Росица Кирова обяви, че предложението не е прието, тъй като не са гласували 121 души. Част от депутатите не се съгласиха и в крайна сметка въпреки, че не всички бяха съгласни, Митева реши, че решението е прието.


Share Follow

Leave A Reply