Юмрукът на президента увисна във въздуха. Същият този юмрук, който вдигна миналото лято на излизане от Дондуков 2. Същият този юмрук, който даде старт на антиправителствените протести и осигури начален тласък на определилите се като “партии на промяната” – протестните партии.

Същият този юмрук към днешна дата го вкарва в патова ситуация от същите тези партии. Същите тези партии, които безапелационно и безкритично подкрепят служебния кабинет на Радев.

Същият кабинет, чийто здравен министър Стойчо Кацаров извади няколко хиляди представители от туристическия бранш на протест, защото след като спря инерцията на зелените коридори за масова ваксинация и обезглави няколко големи болници, тези дни въведе COVID мерки, които взривиха ресторантьори, хотелиери, доставчици, превозвачи, туроператори, таксиметрови шофьори, че и булки даже.

Тези хора искат консенсусен вариант – ако нямат възможност да работят, то да получат обезщетение. Ако нямат обезщетение, то да имат право да работят. Тези хора поискаха президентът да освободи Стойчо Кацаров. Радев обаче е в патова ситуация.

Ако изпълни исканията на бранша и освободи Кацаров, ще стопира протеста, но ще признае провал на назначен от него служебен министър и така може да изгуби на президентския вот гласовете на “протестните партии”.

Ако не се съобрази с развлекателния бранш, ще запази в пълен състав служебния си кабинет, но ще активира още по-мощно протеста “Свобода за бизнеса” и ще загуби на предстоящия вот техните гласове, на семействата им, на служителите им, на младите, които искат да имат социален живот. С две думи Радев няма полезен ход.


Share Follow

Leave A Reply