На фона на извънредната епидемична обстановка в страната, в края на седмицата държавният глава “обяви” и извънредна политическа обстановка. В четвъртък вечерта президентът свика на извънредна среща служебните министри. За която съобщиха първо медиите, а чак след това от президентството обявиха следното: “Постигнатият ръст от 9,6 на сто на БВП предоставя достатъчно средства за адекватен социален и икономически отговор на държавата в условия на криза. Затова е необходима своевременна актуализация на държавния бюджет от парламента. Около тази позиция се обединиха президентът Румен Радев и министри от служебното правителство, които проведоха работна среща на „Дондуков“ 2”.

Разбира се, на всички е ясно, че работна среща не се провежда по това време на денонощието и без да бъдат уведомени представителите на медиите. Причината за извънредността, от една страна, е паниката у президента заради грешките на служебния кабинет, които изведоха на протести медиците от Пирогов, спешните медици, бизнесът, а днес и пътните строители. Както разбирате, едва ли тези браншове биха се отблагодарили на Радев, като го подкрепят на предстоящия вот. А в предизборния щаб, който се състои от присъствалите на “работната” среща в Президенството, това определено е повод за паника.

И от друга страна, огромната трудност, която изпитва Народното събрание да се справи с гласуването на актуализацията на бюджета, въпреки че и депутатите работиха извънредно до късно снощи… Работиха, разбира се, е силно казано, тъй като езикът, на който се водеха дебатите, за пореден път беше приравнен до вулгарност, след като Тошко Йорданов нарече левицата “шавлива политическа булка”.

А на фона на критичния брой неясноти в държавата, ЦИК и президентът се пазарят за датата на изборите. Практичният подход, от гледна точка на организацията, изисква изборите да бъдат две в едно. Дa, но при такъв вариант Радев рискува, от една страна, партии, с които вече не е в толкова близки отношения, да спечелят повече гласове на негов гръб, a от друга, рискува при наличие на друг силен кандидат, при очаквана по-голямата активност на избори две в едно, да изпадне в неудобна ситуация. Все пак, както стана ясно, неопределен брой избори по време на пандемия, притесняват всички…освен политиците.


Като за капак, на фона това разделение, отново дойде 9-ти септември и по традиция софийската организация на доскорошния мандатоносител БСП, която имаше претенциите да обедини партиите, сред които и демократи, се поклони на Паметника на Съветската армия. Същевременно на на същия паметник се организира флашмоп в памет на жертвите на комунизма. Усещате ли иронията?


С други думи, поредицата от политическите грешки постепенно, но осезаемо се материализира и сега всички сме изправени пред чудовищните измерения на необмислените и егоистични действия на гореспоменатите…


Share Follow

Leave A Reply