Министър-председателят Стефан Янев и членовете на Министерския съвет представиха пред медиите отчет за дейността на служебното правителство. По думите на Янев един от успехите на правителството, както и на парламента е актуализацията на бюджета. Стефан Янев заяви, че служебният кабинет е демонстрирал нов метод на работа на прозрачност и отчетност. „Постарахме се да работим съобразно принципите, които декларирахме в началото – прозрачност, отчетност и професионализъм. Надявам се ги спазвахме и резултатите са видими за всички български граждани”, заяви служебният премиер Стефан Янев. По думите му трябва да се отчете факта, че служебното правителство е работело в една „безпрецедентна политическа обстановка”. „Всички ние сме свидетели как 45-ото и 46-ото Народно събрание не успяха да излъчат правителство, което предполага, че от утре ще имаме нов служебен кабинет. Задачите които стоят пред страната ще бъдат изпълнявани в подобен дух и по подобен начин”, коментира той.

снимка: БГНЕС

Стефан Янев отчете и работата по Плана за възстановяване и развитие с цел да се подобрия неговите параметри и характеристики. “Това, което отчитаме в момента е, че икономиката е в подем. Той трябва да се запази и да се потвърди. С Плана имаме още работа, но се надяваме в скоро време да бъде изпратен в Брюксел и до края на годината първите пари да са налични в националния бюджет”, каза Стефан Янев.

снимка: БГНЕС

Служебният министър на социалната политика Гълъб Донев представи постигнатото в социалната област. „Изплащането на добавките от 50 лв. за пенсионерите продължи през юни, юли, август и септември. За това бяха осигурени 520 млн. лв. От 1 юли е променен и размерът на социалната пенсия за старост”, посочи той.

„С активната работа и на депутатите беше приет и Законът за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, като са осигурени и средствата за изплащане на нов размер на добавката на всички български пенсионери от 1 октомври до края на годината”, добави Донев.

Той увери, че от 25 декември ще започне преизчислението на пенсиите с по-високата тежест на година осигурителен стаж с новия коефициент от 1,35, което ще гарантира, че всички пенсии ще получат увеличение. По думите му преизчислението е трайно заложено в законодателството, тъй като с промяната на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване са променени и разпоредбите в Кодекса за социално осигуряване.

„От 1-ви октомври се увеличава и размерът за парично обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Определен беше и нов размер на линията на бедност”, каза социалният министър.

Той отбеляза още, че безработицата у нас е рекордно ниска. „Към днешна дата тя е 4,82%. Такава не сме имали дори и в предкризисните 2008 и 2009 г. Това е исторически рекорд за България. Считам, че това е една структурна безработица, която може лесно да се управлява”, коментира Гълъб Донев.

снимка: БГНЕС

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков посочи, че през последните четири месеца МВР е извършвало активна дейност. „Във връзка с осигуряването на условия за честни избори на 11 юли, беше създадена много добра организация, което позволи до голяма степен да елиминираме криминалния вот. Той съпътстваше десетилетия наред изборите, които се провеждаха в нашата страна, което пък позволяваше да се изкривява политическата картина у нас. Усилията ни доведоха до това да преодолеем до много голяма степен този порочен пример от миналото и не позволихме в такава голяма степен да се купуват и продават гласовете на български граждани”, заяви той. Рашков подчерта още, че по отношение на кадровата политика през последните четири месеца в МВР са извършени необходими промени, включително и на високи нива.

„Засилили сме международното сътрудничество с Турция и Гърция по отношение на мигрантския натиск. В тесни връзки сме със съответните служби на тези две страни и работим успешно. Това взаимодействие ще продължи и занапред”, посочи още служебният вътрешен министър.

снимка: БГНЕС

„Смятам, че успяхме да надградим Националния план за възстановяване и устойчивост с оглед на оптимизация на проектите, да адресираме някои от основите критики, които бяха отправени при предишната версия, както и да адресираме мнения и предложения на различни браншове, за да може страната да се развива по-добре. Успяхме да отговорим на част от критиките в сферата на енергетиката. Отпаднаха проекти, които са търпели сериозна критика”, заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„Министерство на финансите влезе с бюджет, в който противоепидемичните мерки бяха разчетени до края на март. След това те бяха продължени от предишния кабинет, това продължи и служебното правителство. За щастие, благодарение на разума на 46-ото НС, тази практика няма да продължи, а вече можем спокойно до края на годината да уверим всички граждани и фирми, че средствата за тях са налични и няма да се налага да се правят импровизации, за да бъдат търсени най-разнообразни пера”, заяви по време на отчета за работата на служебното правителство Асен Василев.

снимка: БГНЕС

„Мерките за подкрепа на бизнеса, които ние добавихме се увенчаха с успех. Скоростта, с която се усвоиха, беше по-бърза отколкото очаквахме. Работихме добре и по Плана за възстановяване. Вкарахме допълнително и нови инвестиции. Продължихме и работата по предприемаческата култура в България”, посочи служебният министър на икономиката Кирил Петков.


Share Follow

Leave A Reply