„Бизнес средата у нас се влоши допълнително.Настояваме за свикване на Националния икономически съвет.“ Това заяви пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Велев уточни, че за месец август България е с втората най-висока цена на пазара на електроенергия, като за септември е обратното – ние сме с втората най-ниска цена след Полша.Той поясни, че цената на тока за бизнеса на борсата в единия от дните е била близо три пъти по-висока от прогнозната пазарна цена на КЕВР.  270 лева е струвал мегаватчас усреднено за цяла седмица и подчерта, че не получаваме равни условия с останалите бизнеси в Европа.

„Цената на дребно за бита е по-ниска, отколкото е цената на едро за индустрията. Средно това съотношение в Европа е обратното. Новите политици в „Марица Изток“ обясняват как ще запазят комплекса. То е вредно да се запазва, за самите работници там. Той не трябва да се запазва“, добави той.

Той очерта варианти за замяната на въглищните индустрии с фотоволтаици и според него има риск да се изгуби европейско съфинансиране за този преход, ако Планът за възстановяване продължава да се бави.

 


Share Follow

Leave A Reply