„Процентът на ваксинираните не е много висок, някъде над 20%. Но това е толкова малко. Моите колеги с надежда броят всеки, който си поставя първа доза, с надеждата, че броят на ваксинираните ще се увеличи. Много бавно върви, много малко, което продължава да ме учудва. Всички чакахме да се появи ваксината, за да разрешим проблема и да си върнем доколкото може обратно живота, с който сме свикнали. Сега имаме ваксина, а не я използваме. По света не е така – имат ваксини, говорят за трета доза. Има разлика между реимунизация и трета доза. Тя е за хора, които не реагират достатъчно добре на ваксината. Това се наблюдава и при други ваксини. При тях е въведена по-сложна схема за ваксинация, така че и те да създадат имунитет.”

Това заяви пред Нова тв вирусологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова. Тя подчерта че въпросът с безплатните лекарства е разрешен.

Кожухарова обясни, че идеята на разкриване на COVID зоните е да се улесни достъпа на хората, които не са тежко болни, до медицинска помощ, и това да не доведе до самолечение в къщи. Според нея процентът отказали се от ваксинация след първата доза не е висок. Тя се надява здравното министерство да преосмисли позицията си за третата доза.

Балтова изрази тревога че процентът на положителните проби с коронавирус продължава да расте, макар и много бавно и посочи, че в страната не е регистиран варианта Мю на коронавируса.


Share Follow

Leave A Reply