ГЕРБ си връща убедително първото място. Партията има сериозна преднина пред конкурента за второто място. Това сочи проучване на “Тренд”, направено през септември по поръчка на е по поръчка на вестник “24 часа”, посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и формации.

Проучването е реализирано в периода между 8 и 15 септември 2021 г. чрез интервюта “лице в лице” с таблет сред 1012 души на възраст 18+.

Снимка: БГНЕС

Моментната електорална снимка сред деклариращите, че ще гласуват на предстоящите избори, сочи отчетливо лидерско място на ГЕРБ с 24.4%. По-надолу могат да се очертаят най-общо три групи формации според тяхната електорална тежест. Първата група е тази на „Има такъв народ“ (17.5%) и БСП (16.6%). Като втора група се очертават ДПС (9.3%), формация около Петков и Василев (9.1%) и Демократична България (8.5%). В трета група, която остава под парламентарната бариера, но с резултат над 1% се включват „Изправи се! Ние идваме“ (3.8%), Възраждане (2.9%) и ВМРО (2.2%).

53% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори.

снимка: БГНЕС

Изследването показва, че новата политическа формация около доскорошните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев събира 9% подкрепа от гласуващите.

43% от всички интервюирани смятат, че „Има такъв народ“ носи най-голяма отговорност, че не се състави кабинет. Проучването показва и много ниско доверие в работата на депутатите. За последното Народно събрание положителна оценка дават едва 12% от запитаните. 77 на сто от тях дават отрицателна.

Снимка: БГНЕС

Лек спад отчитат и в подкрепата към служебното правителство и президента. 35% оценяват положително работата на кабинета, докато 44% са на обратното мнение. Положителната оценка е с 5% по-ниска от предходния месец. Работата на президентската институция е оценена положително от 46%, докато 35% дават отрицателна оценка.

43% от всички интервюирани са на мнение, че „Има такъв народ“ носи най-голяма отговорност за това, че не се състави кабинет, като опцията събира в пъти повече посочвания от останалите – ГЕРБ (11%), Демократична България (8%), БСП (5%), Изправи се! Ние идваме! (3%) и ДПС (1%).

Теренът на проучването е осъществен в момент, в който политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев не е обявен официално, но е имало ясни знаци в посока на неговата реализация. Именно поради тази причина си позволяват да заложат два варианта в предоставения списък с формации на всеки респондент. Там са заложени един списък без формация около Кирил Петков и Асен Василев и втори – с тяхно присъствие. Поради официалното обявяване на двамата бивши служебни министри, че ще участват на предстоящите парламентарни избори, от “Тренд” са решили да публикуват резултатите от списъка, в който те присъстват. С уговорката, че респондентите са били поставени в ситуация да отговарят за хипотетична политическа формация и може да се очаква динамика в следващите седмици, след като този политически проект добие по-ясен образ.

 

 


Share Follow

Leave A Reply