Отбелязваме 113 години от обявяването Независимостта на България. На 22 септември през 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Търново се обявява Независимостта на България. С този акт се отхвърля васалната зависимост от Османската империя, наложена на България от Берлинския договор (1878 г.).

Tzar_Ferdinand_at_proclamation_of_Bulgarian-independence

Според договора териториите на Северна България са включени в т. нар. Княжество България – автономно трибутарно княжество, което остава под върховната власт на султана. Южна България под името Източна Румелия получава административна автономия, но остава под политическата и военната власт на султана. Княжеството трябва да участва в изплащането на държавните дългове на Турция.

22s6

На 22 септември 1908 г. с акта на провъзгласяването на независимостта на България, княз Фердинанд I приема титлата цар. Тъй като клаузите на Берлинския договор 1878 г. са нарушени, възниква остра Балканска криза (1908–1909 г.). Повечето от Великите сили отказват да признаят независимостта на България, влошават се и българо-турските отношения. Турция настоява България да ѝ изплати 125 млн. франка обезщетение, за да признае българската независимост.

С помощта на Русия е постигнато споразумение по възникналите тежки финансови проблеми. Подписани са Руско-турски протокол (1909 г.), Българо-турски протокол (1909 г.) и Руско-български протокол (1909 г.). Според тях Русия опрощава на Турция военните ѝ задължения, останали още от войната от 1877–1878 г., срещу което Турция се отказва от всякакви претенции към България. От своя страна България трябва да изплати на Русия в срок от 75 г. 82 млн. франка. Турция, а след нея и Великите сили признават независимостта на България.

800px-BASA-143K-1-124-1-Bulgarian_Indipendence_Manifesto_1908

В днешния ден чествания ще има в цялата страна. Кулминацията по традиция ще се състои във Велико Търново.


Share Follow

Leave A Reply