“Разчитаме на критиката, когато е градивна. Отговаряме й по най-добрите начини и търсим решение. Вече коментирахме цените на тока, ще се опитаме да вземем неотложни решения, каквито са възможни в момента. Това е проблем, който се случват в цяла Европа”. Това заяви служебният министър-председател Стефан Янев. Той е на посещение във Велико Търново, където е кулминацията на тържествата за Деня на Независимостта. Премиерът не пожела да коментира думите на представители на политически партии, тъй като те вече били в предизборна кампания. Но посочи, че ще се търсят решения в рамките на ЕС, но и в националната сфера, за да бъдат цените на тока поносими и да не пречат на бизнеса. Мерки и решенията за цените на електроенергията ще има, те ще бъдат обявени в началото на другата седмица.

снимка: БГНЕС

Янев посочи, че тече и подготовка за изборите. В момента се определят мерките, тече комуникация с ЦИК, както и с Общините. По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува действията на служебното правителство и ги обвини в 300% ръст на сметките за ток. Той заяви и, че актуализацията на бюджета ще доведе до вдигане на данъците.

снимка: БГНЕС

„Малко ми липсва икономическата логика. Защо непременно актуализацията на бюджета ще вдигне данъците? Аз не чух такъв тип развитие или хипотеза при дебатите на бюджета в НС. Несъстоятелно ми е такъв тип говорене. Още повече, че предвижданията и очакванията са, че приходите на бюджета ще бъдат по-големи от заложеното в бюджета. Няма намерение за вдигане на данъци, не се и очаква подобно нещо. Икономиката ни е в подем и се развива здравословно, като изключим този факт за вдигането на цените, което засяга най-много малките и средни предприятия, които имат най-малка гъвкавост”, обясни той. Премиерът смята, че не бива да се бърза и да се дават противоречиви оценки. Българската икономика се възстановявала след COVID-19, заедно със световната. Янев призова да се мисли позитивно.
Пред министър-председателя кметът на Велико Търново и председател на Сдружението на българските общини е поставил няколко въпроса, които в следващите дни ще бъдат обсъдени на официална среща.


Share Follow

Leave A Reply