„Насърчаването на възрастните да са в добро здраве и активни е немислимо без повишаването на доходите“. Това заяви социалният министър Гълъб Донев преди старта на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество по повод на 1 октомври – Денят на възрастните хора.

По думите му признак за цивилизованост и мерило за ръста на всяко общество е грижата и уважението към възрастните хора. „По-дългият човешки живот е демографска тенденция, която преобръща представата за остаряването. Днешният ден има и задачата да провокира разговор за политиките за възрастните. Насърчването на активния живот в добро здраве и участието във всяка сфера на обществения живот, което е приоритет, е немислимо без повишаването на доходите. Затова се търсеше трайно увеличение на доходите на възрастните“, посочи още министърът на труда и социалната политика.

„Предстоящото преизчисляване на пенсиите задава посока на действие на следващото редовно правителство, защото възрастните хора заслужават достойни и адекватни доходи. Ще добавя също, че правителството работи в качеството на услугите в общността и в домашна среда, които да подобрят живота и спокойствието на самотните хора“, посочи още Донев. „Вместо декларации и обещания, да помислим за признателност към наши близки възрастни. Да изслушаме с благодарност историята, която съживява спомените. Всяко поколение е белязано от духа на своето време, но въпреки различията и трудностите е важно да останем свързани помежду си“, призова той. Дневният ред на заседанието включва социално-икономическите мерки във връзка с COVID-19 за запазване на заетостта. Ще се гледа запазването на мерките „Запази ме“ и 60/40, за които са осигурени средства чрез актуализацията на бюджета за 2021 г.


Share Follow

Leave A Reply