Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с представители на ръководството на Националното сдружение на общините в Република България. На срещата беше обсъдено развитието на българските общини и въпроси, касаещи взаимодействието на централната и местната власт. В разговора участваха също заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов, както и представители на Министерството на финансите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на вътрешните работи и Министерството на икономиката.

По думите на Янев целта е да се създават условия за по-добър живот на българските граждани. „Обсъдихме финансови теми. Дискутирахме актуализацията на бюджета и наличните средства и как те ще бъдат разпределени относно COVID пандемията“, каза той след среща с представители на ръководството на Националното сдружение на общините в България.

„Беше дискутирана възможността за ангажимент на Министерството на финансите за нуждите на общините за следващия бюджет 2022 г. Предстоят нови експретни срещи. Диалогът е открит“, каза още Янев. Стана ясно също така, че следващата седмица ще започне да се обсъжда бюджетът за 2022-а.


Министърът на финансите Валери Белчев заяви, че в актуализацията на бюджета има предвидени 100 млн. лв. за общите за справяне с пандемията. Обезпечени са и средствата за зимното почистване и додържане на пътищата, които още този месец могат да  бъдат изплатени 25% от средствата, а останалите 75% ще бъдат изплатени до януари. В рамките на този бюджет нещата са балансирани и всички задължения поети от държавата към общините ще бъдат изпълнение.


Share Follow

Leave A Reply