Риск от екокатастрафа заради инцидена с товарния кораб „Vera su“. Това сигнализират към Европейската комиси и Европейския парламент българските евродепутати от ЕНП – ГЕРБ Андрей Новаков и Емил Радев.

Те призоваха служебното правителство спешно да поиска от Европейската комисия помощ, включително осигуряване на техника, експерти и средства по Фонд „Солидарност“ за компенсации на нанесените материални и икономически щети, съобщава БНР.

 

Емил Радев призова инцидентът да не се използва за политически дивиденти:

„Проблемът е голям! Искаме помощ от нашите европейски партньори. Има и техника, има и нужните кранове, и нужните влекачи, ако нямаме такива, но да направим всичко възможно пораженията да са много по-малки. Ние като евродепутати не може да ангажираме този механизъм, трябва правителство да го ангажира. Има някои вероятности, ако се спаси да не потъне в момента корабът много бързо, все пак да поискаме помощ от нашите партньори, за да можем да спасим ситуацията“

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков предупреди преди дни ЕП за риск от екокатастрофа в Черно море. По думите му отговорните институции у нас не са управлявали адекватно възникналата ситуация.

снимка: БГНЕС

„Отговорните институции, в момента ръководени директно от президента, не се справят, което буди тревога у всички нас. Говорим за акваторията на Европейския съюз, за външна граница на Европейския съюз“.

Емил Радев

Евродепутатът от ЕНП и ГЕРБ Емил Радев обясни пред „Хоризонт“, че оттук нататък трябва да се види какви ще са последствията за биосферата в района, след като властите у нас официално обидиха, че потъва корабът, на чийто борд има 3300 тона азотни торове.

„Най-малко малките риби ще бъдат с изгорени хриле, което може доведе до пълен упадък на рибарския поминък в района. Също така може да има и много сериозни последствия – например да бъдат обявени нулеви квоти за калкани за България, а да не говорим какъв ще е ударът върху туристическата индустрия. За съжаление, ще видим последствията след няколко месеца, но те ще са сериозни“.

 


Share Follow

Leave A Reply