Хиляди души демонстрираха в събота в Букурещ, по призива на крайната десница срещу „задължителната ваксинация“,въпреки че Румъния е с нов дневен рекорд на случаите на COVID-19.

„Свобода“ и „Спрете принудителната ваксинация“ скандираха демонстрантите, събрани пред правителствената сграда и заобиколени с многочислени полицейски сили, пише „Фигаро“. „Скоро няма да можем да напуснем дома си, ако нямаме санитарен пропуск, това е атака срещу правата ни“, каза пред АФП 45-годишният инженер Мариан Енеску, който не носеше маска, като по-голямата част от участниците. „Ние не искаме да бъдем опитни зайци за производителите на ваксини“, гласеше плакат. Няколко демонстранти заявиха, че „нямат доверие“ в румънската здравна система. „Стотици лекари в момента се борят за спасяване на човешки животи“, репликира комитета, отговорен за кампанията за ваксинация, в съобщение, публикувано в социалните мрежи.

Румъния преминава през четвърта вълна на пандемията. Само една трета от 19-те милиона румънци са били ваксинирани досега, което е най-ниският процент в Европейския съюз след България. Повече от 12 000 нови случая на коронавирус за 24 часа бяха идентифицирани в събота, както и 184 смъртни случая. Правителството планира, заради тези тревожни данни, да въведе за здравния персонал задължителна ваксинация или да бъде тестван за своя сметка срещу коронавирус, два пъти седмично. Този проект е оспорван от няколко синдиката на здравните работници.

 


Share Follow

Leave A Reply