Икономическата активност в еврозоната се забави за втори пореден месец през септември, отстъпвайки от 15-годишния връх, отбелязан през юли, тъй като недостигът във веригите на доставки възпрепятства както промишленото, така и производството в сектора на услугите на фона на засилващия се инфлационен натиск. Това показват предварителни данни от последното бизнес проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджър.

Снимка: БГНЕС

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута (промишлената и активността в сферата на услугите), се понижи през септември до 56,2 пункта от 59,0 пункта през август и юлския връх от 60,2 пункта (най-високо ниво от юни 2006 г.). Въпреки това понижение индексът продължава да се задържа стабилно над бариерата от 50,0 пункта, която е водораздел между свиването и бизнес експанзията.

„Настоящата икономическа ситуация в еврозоната е нежелана комбинация от нарастващ ценови натиск при по-бавен растеж. И двете са свързани с недостига на доставки, особено в промишленото производство, където се наблюдава по-рязко забавяне на растежа от това в сферата на услугите“, посочи Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

 


Share Follow

Leave A Reply