ЦИК вече обяви обществена поръчка за купуването на 1600 допълнителни машини за идващите избори. Пределната цена обявена от Комисията е 8 680 000 лева без ДДС. Тя е изчислена въз основа на постъпилите прогнозни стойности на тримата участници, които отново са поканени да подадат оферти. Това са производителят на устройствата „Смартматик Интернешънъл холдинг“, държавната фирма „Информационно обслужване“ АД и частната „Сиела Норма“. Срокът за подаване на офертите е до полунощ на 9 октомври.

снимка: БГНЕС

Към момента от „Сиела Норма“ имат готовност да представят пред ЦИК вариант на прототип за по-лесно гласуване при вота две в едно. „При него ще бъде добавен един допълнителен екран, с който да се избере в кои избори ще гласува избирателя и след това да избира в съответните избори –отваряйки едната и после другата бюлетина“, подчерта изпълнителният директор Веселин Тодоров.

Няма да има объркване за избирателя с номерата на бюлетините за избор на президент и избор на народни представители, твърдят от комисията. Първо ще се тегли жребият за президент и вицепрезидент, както е записано в Изборния кодекс. Същият номер ще се ползва и за бюлетината на съответната партия за парламент. Отделно ще има жребий за партии и коалиции, които са се регистрирали за участие само за избор на депутати. По думите на Матева след като се изтегли този жребий партиите и коалициите, които са регистрирали участие в изборите и за народно събрание и са издигнали кандидат за президент ще ползват номера, който е получил кандидатската листа за президент в бюлетината им за участието им за Народно събрание.


Share Follow

Leave A Reply