ЦИК реши, че на изборите „две в едно“ на 14 ноември ще се гласува на една машина и с една смарт карта. В зависимост от това дали избирателя гласува за двата вида избори или само за единият, разписките съответно ще са две или една.

Комисията прие и как ще бъдат визуализирани екраните на устройството, така че да се направи избор дали вотът ще се упражни едновременно за президент и вицепрезидент и за народни представители или само с един от двата избора.

снимка: БГНЕС

Ще има текст, който ще подсеща избирателят, че трябва да натисне някой от бутоните на екрана, ако три минути след стартиране на гласуването не предприеме действия по избор.

„След като бъде активирана машината със смарт картата за гласуване, ще се визуализира екранен надпис „Посочете в кои избори ще гласувате“, отдолу натиснете „Потвърдете“, като ще се избират три бутона. Първият за избор две в едно, вторият за избор на президент и вицепрезидент, третият за избор на народни представители, а на екрана долу вдясно ще има друг бутон в синьо  с надпис „Потвърждавам“, след което се зарежда втори екран за гласуване. Втора страница, в която ще има три варианта в зависимост от това какъв избор е направил избирателят. Ако е избрал първия бутон, ще се визуализира на втория екран следният текст: „Вие избрахте да гласувате, две точки“, като това ще бъде в трите варианта, като при избора на първия бутон ще се визуализира текст „Избори за президент и вицепрезидент и за народни представители“. След това текста „Потвърдете своя избор“ или се върнете назад“, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

„На трета страница ще се визуализира първият екран на бюлетината за президент и вицепрезидент. Бюлетината ще се прелиства с бутон за следваща страница и ще се преминава към следващо  гласуване“.

След като е направил своят избор, преди да разпечата разписката или разписките, избирателят отново ще може да се върне назад, за да промени избора си след като направи преглед.

„Прегледайте вашият избор. Следващо изречение отдолу можете да промените като натиснете „Промени избора“ бутона, следващо изречение, отдолу напишете „Гласуване“ и изчаквате разписка“, обясни говорителят на ЦИК.


Share Follow

Leave A Reply