До края на днешния ден, 12 октомври, трябва да са ясни всички кандидати в надпреварата за президентския пост на 14 ноември т. г. До 17.00 часа изтича срокът, в който партиите и коалициите могат да направят предложение до ЦИК за регистрация на кандидатите за президент и вицепрезидент на републиката.

снимка: БГНЕС

До сега регистрираните кандидат президенти са: Румен Радев, Анастас Герджиков, Лозан Панов, Мустафа Карадайъ в битката за президент се включват още Костадин Костадинов-лидерът на „Възраждане”, председателят на сдружение „Азбукари” Цвета Кирилова, лидерът на БСД Александър Томов, за вота на народа ще се бори и фолк певицата Луна.

Основните претенденти за поста за президент не са партийни личности, а издигнати от Инициативни комитети, с подкрепата на партиите. С най-голяма подкрепа от почти всички партии освен ДБ, ГЕРБ и ДПС парламент се ползва настоящия президент Румен Радев. Зад неговата номинация застават БСП, „Има такъв народ”, такива заявки направиха и от „Изправи се. БГ” и от новата формация на Кирил Петков и Асен Василев. За сега ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков е подкрепен от партия ГЕРБ-СДС.

Относно партийния вот са регистрирани 21 партии и 7 коалиции. Извън тях ЦИК отказа да регистрира партията Българско лято на Васил Божков заради неизпълнени условия за регистрация. Окончателният формат на партиите и коалициите за парламентарния вот ще стане ясен на 12 октомври. Днес трябва да бъдат оповестени финално и всички кандидати за държавен глава и за вицепрезидент. Жребият за номерата в общата бюлетина за двата вота ще се тегли на 13 октомври в сградата на ЦИК, а на 15 октомври се открива предизборната кампания. Все още обаче не ясно дали ще има допълнителен брой машини заради вота две в едно. ЦИК обяви обществена поръчка за нови 1600 машини, която все още тече.


Share Follow

Leave A Reply