Изтича товар от кораба „Вера Су“. Последните данни от взетите проби показват 7 пъти над стойностите, измерени преди два дни. Резултатите са 40 пъти над нормата за добро екологично състояние, твърдят експерти.

На борда на „Вера Су“ има над 3000 тона карбамид. При разтварянето му във вода едно от съединенията, които се образуват, е амоняк, който е изключително опасен за рибите и другите организми. 

От екоминистерството ще вземат проби от водата ежедневно, а утре у нас пристигат представители на корабособственика, които да кажат дали изоставт „Вера Су“.

Измерената концентрация на азот-нитритен е както следва: в пункт 60 м. южно в 07:40 ч. е 0.0083 мг/л., в 17:30 ч. е 0.0074 мг/л.; в пункт при носа на кораба – 0.0094 мг/л. Досега измерваните стойности на азот-амониев показваха, че са в нормите (задържане в интервал 0.030-0.050 мг/л), докато вчерашните проби показват превишение над три пъти на тренда в бреговия пункт, отчитат от Министерството на околната среда и водите.

 

От министерството съобщават, че са установени превишения в стойностите  на азот-амониев и азот-нитритен във водите около кораба „Vera Su”. Увеличението на стойността на азот-амониев, близо до плавателния съд е най-сериозно (0.352 мг/л). Това съобщават МОСВ.

За тези резултати от проверката, са осведомени незабавно Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и Областният координационен щаб.

Продължава ежедневното следене на състоянието на водите в Черно море, в близост до кораба „Вера Су“. От министерството уточняват, че екипите на МОСВ остават в готовност за съдействие по време на следваща операция по разтоварване на кораба.

 


Share Follow

Leave A Reply