Представители на ГЕРБ-СДС искат оставката на здравния министър Стойчо Кацаров заради издадената заповед за изискване на зелен сертификат на всички места на закрито. Според тях въвеждането му при ниво на ваксинация под 25% е дискриманационно. Според Костадин Ангелов след като се въвежда подобна мярка правителството трябва да осигури безплатени тестове срещу коронавируса, не антигенни, а PCR тестове.

снимка: БГНЕС

„Намираме се в абсолютен, информационен и ваксинационен провал. Това правителство и неговият архитект Румен Радев, имаше достатъчно време да проумее, че вирусът не е шипченски, а го има и е необходимо да се носи отговорност“, заяви по време на брифинг Десислава Атанасова от ГЕРБ. Тя заяви, че последните месеци, седмици и дни наблюдаваме самодоволната усмивка на Кацаров, който е виден антиваксър, а в същото време МЗ разиграва томболи със смарт часовници, картинки в социалните мрежи, „а юмрукът прави лицеви опори или катери върхове“.

Атанасова определи въвеждането на „зелени сертификати“ като абсолютен саботаж за бизнеса, защото мярката се внася от днес за утре. Също така според нея това е нарушение на свободната воля за избор. „Правилна е реакцията на българските граждани срещу това решение на проваления министър Кацаров и кръстика на това правителство Румен Радев. По най-бързия начин да се върнат зелените коридори“, заяви Атанасова. Проф. Костадин Ангелов допълни, че страната ни е първа по смъртност не в Европа, а в света. Той припомни, че при клетвата на първото служебно правителство на Румен Радев е имало министър, който е трябвало да бъде под карантина и припомни как Радев беше изгонен от Естония именно заради скандал, че е контактен с коронавирус, но не е съобщил. „Да сте чули българският президент да постъпи държавнически. Той можеше да използва правото си да се обърне към нацията с призив към хората да се ваксинират, или той иска да печели и гласовете на антиваксарите. Той избира да печели изборите вместо животите“, заяви Костадин Ангелов.


Борисов припомни думите на Румен Радев, че българите не умират от коронавирус, а от лошото управление. Лидерът на ГЕРБ добави – „лошото управление на Радев и Кацаров“. Борисов запита дали наистина е вярно, че са дадени 10 милиона лева за пиар кампания, как да се мият ръцете? „А сега гледаме кампания как един си мие ръцете. Ами да направят една кампания и за ушите, краката и накрая под мишниците“, каза той и добави, че не е смешно, но такава е ситуацията в момента. „Вчера Радев се сети, че има коронавирус. Онзи ден се сети, че има и финансова, и икономическа, и чудовищна криза и инфлация. Пак с евтин пиар събра уж енергийните дружества да взимат някакви мерки и решения. Кога се сети? Ние от месеци наред обясняваме за цената на тока, цената на газа и това, че не се води ваксинационна политика“, недоумява Борисов.

„Защо допуснаха цената на тока да стигне близо 700 лв. при АЕЦ, пълни язовири и собствени въглища“, попита още бившият премиер. „Кое донесе вдигането на цената на тока четири пъти. Газът ние го намалихме с 50%, но да речем, че сега се е вдигна“, добави той.

„На всякъде където пише „вход“ ще трябва да има портиер, който да порверява сертификата. Има ли този човек право да проверява. Кой ще е сигурен, че не са фалшиви. Това го правят белите страни, където има висок процент на ваксинация. Миграционните центрове са пълни. Лично Радев смени всичко в държавата с негови подставени хора, дори и на най-ниските нива, минали по пътя на Копринката и озовали се на тези постове“, обяви Борисов.

„Минеков сега може да вземе ковчега и да го закара пред здравното министерство. „Мои близки ме търсят лично да им намирам легла, намерил съм, защото още има легла“, цитира Борисов думите на Кацаров от днес. Той съди по себе си, нали така лежа в „Пирогов“. Не знам подростта на другите политически партии, но следващото правителство ще трябва да се справя с всички тези кризи“, заяви Борисов и допълни, че Радев ще хвърли цялата вина на политическите партии, без да каже, че всички назначения в държавата са именно на кандидат-президента. „Всичко ще си дойде с оставката на Радев на президентските избори“, заключи Борисов.

Днес по-рано и изпълнителното бюро на БСП излезе с остра позиция срещу Стойчо Кацаров. Повод са обявените вчера мерки, които включват въвеждане на „зелен сертификат“. Според социалистите ваксинирането е доброволен акт, а въпросният сертификат е необмислен и неприемлив начин, който е неработещ.


Share Follow

Leave A Reply