Здравният министър Стойчо Кацаров разясни наложените мерки срещу коронавируса след заседание на Министерски съвет. По думите му антигенния тест се приравнява на PCR теста и може да се издава зелен сертификат на база бързия тест. Според него тези мерки са по-добри от това да се затворят всички мероприятия. „Не се затварят молове, заведения, театри, допуска се публика на футболни събития и провеждането на групови мероприятия със зелен сертификат“, заяви Кацаров.


Той заяви още, че мярката за зелените сертификати ще се отмени, когато България влезе в зелената зона на заболеваемостта.„Мерките не принуждават хората да се ваксинират. Те са с цел намаляване риска от разпространение на вируса“, каза още той. По думите му ситуацията е изключително сложна, а болниците са под натиск.

Здравният министър съобщи още, че ще бъдат купени 3000 дози моноклонални антитела за лечение на коронавируса. „Става въпрос за лекарствен продукт, който не е разрешен за употреба в страната ни. В момента тече процедура за разрешаване на употребата му в рамките на Европейския съюз. „Законът ми дава право да разреша използването на такъв продукт. Издал съм съответната заповед“, каза здравният министър Стойчо Кацаров. Това е лекарствен продукт, който ще бъде втора възможност на лекарите да лекуват болни с коронавирус. Досега единствената възможност бе с препарата ремдесивир. Първите доставки се очакват до края на този месец. „Надяваме се прилагането на този продукт да помогне за лечението на болни, в това число за намаляване на смъртността“, каза Стойчо Кацаров.

снимка: БГНЕС

„Епидемичната ситуация в страната е изключително сложна. Високият брой на заразени хора, които регистрираме през последните няколко дни, поставя под риск капацитета на лечебните заведения да приемат повече пациенти. Призивът ми към всички е да се вземем в ръце, нека да спазваме тези мерки, които са възможно най-добрата алтернатива на пълното затваряне, така че да се справим със заплахата, която е надвиснала“, призова здравният министър.

снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Николай Денков заяви още, че напълно се подкрепят мерките и ще бъдат приложени в образованието така, както са посочени. Относно това дали от утре учениците в София трябва да бъдат на училище Николай Денков заяви, че все още се чакат данните на СРЗИ с актуалните данни за заболеваемостта. Ако те са 750 на 100 хил. занятията ще бъдат преустановени още от утре, ако ли не то най-късно в понеделник.

снимки: БГНЕС

Стойчо Кацаров коментира и исканата му оставка от ГЕРБ и БСП като заяви, че недоволството от мерките са само и единствено политически. В предизборна кампания сме и за това каквото и да направя като здравен министър ще бъда атакуван“, заяви Кацаров.


Share Follow

Leave A Reply