Масово недоволство в различни браншове след новата заповед на здравния министър за изискването за зелен сертификат на закрито. Собственици на ресторанти, нощни заведения, фитнеси и спортни зали обявиха бойкот на новите мерки. След заседание на министерски съвет образователният министър Николай Денков е нападнат от протестиращите. Той е бил ударен с пръчка на знаме в подлеза пред Президентството. Един от протестиращите го е ударил и с юмрук в лицето, съобщава Нова телевизия.

След намеса на полицията, Николай Денков беше отведен в посока сградата на МОН. В момента в центъра на София се провеждат няколко протеста. Единият е на медици от спешната помощ, които са недоволни, защото по думите им здравният министър професор Стойчо Кацаров ги е излъгал, че ще увеличи основните им заплати. Провеждат се и два други протеста, които се обявяват срещу новите мерки и срещу ваксините. Движението в района на триъгълника на властта е блокирано.

Част от протестиращите са от партия Атака, водени от Волен Сидеров и от партия „Възраждане“ на Костадин Костадинов. Двете формации също поискаха оставката на здравния министър заради налагането на зеления сертификат. От бизнеса по-рано също изразиха недоволство. „Хубавата идея за зелените сертификати беше опорочена с вчерашната заповед. Държавата не се вслуша в бизнеса. Ние искахме да се включи и държавната администрация и да се признаят тестовете за антитела. Те трябваше да бъдат признати поне за няколко месеца”, каза Ричард Алибегов, пред Нова телевизия.

„Ние се чувстваме абсолютно изоставени от държавата. Намаляваме капацитета с приблизително 80%, защото ваксинацията в България е около 20%. Нямаме как да плащаме заплати и осигуровки, също и тока. Всичко това е пагубно”, добави Атанас Димитров от БХРА.


„Една много голяма част от обществото не е регистрирана в системата, че е преболедувала. Те обаче имат антитела и тестовете за откриването им трябва да бъдат признати“, казват още от бранша. „Гостите ще трябва да показват билет и сертификат. Не е ясно как ние ще трябва да проверяваме тези документи. Ако някой се разболее, то той може да предяви претенции към нас, че сме допуснали грешка при проверката”, казва директорът на театър „Българска армия” Мирослав Пашов.


Здравният министър Стойчо Кацаров коментира недоволството като заяви, че то идва само от политически партии поради факта, че се намираме в предизборна кампания. По думите на Кацаров действията на Ричард Алибегов са изцяло политически.


Share Follow

Leave A Reply