Преди срещата при президента, образователния министър проф. Николай Денков уточни какви са причините за въвеждането на онлайн обучение:

„През последната седмица имаме до 500 деца на ден, които се разболяват от COVID-19. Това създава риск от хоспитализация и от по-тежки случаи. От две седмици вървим към критична ситуация, която изисква преминаване към онлайн обучение. Заболеваемостта тръгна рязко нагоре и МОН трябваше да реагира много бързо“.

снимка: БГНЕС

Той заяви, че 36% от учителите са ваксинирани, а около 20% вече са преболедували.

Министър Денков уточни, че няма как да се върнат децата в клас, докато не се осигури безопасност в училищата. Според думите му учителите разбират зеления сертификат като опция за задължително ваксиниране, а той включва също или преболедуване, или редовно да си правиш тест.

снимка: БГНЕС

Тестването на децата според него ще създаде филтър на входа на училището. „Или ние създаваме филтър, при който училището е безопасно място, или децата ще бъдат онлайн, докато не спадне общата заболеваемост“, заяви той пред БНР.

Министър Денков допълни, че зеленият сертификат е въведен по примера на страни в Европа, в които при високи нива на ваксинация всичко като ограничение отпада и е по-щадяща мярка, която ни предпазва от пълен локдаун. Свободата според него идва с ваксинирането, а не да чакаме пандемията да ни подмине.

 


Share Follow

Leave A Reply