Задължението да се носят маски в обществения транспорт във Финландия отпада от днес. Изискването беше в сила от месец март тази година. Пътниците ще могат сами да преценяват дали да носят маски по време на пътуване. От проведено изследване става ясно, че 43% от хората са съгласни да продължават да изпълняват мярката, а 58% – не.

Финландия е една от страните, които се справят най-добре с пандемията. По данни на университета „Джонс Хопкинс“, от началото на годината там са регистрирани общо 20 000 инфекции с коронавирус и около 370 жертви. В нито една друга европейска държава тези показатели не са толкова ниски.

Когато се появиха първите случаи на зараза през пролетта, правителството на Финландия реагира много бързо и обяви двумесечен локдаун. Забранени бяха всякакви пътувания към и от Хелзинки, както и в околностите на столицата. Затворени останаха училищата, а по-късно и ресторантите. Всичко това се случи в началната фаза на пандемията, когато броят на инфекциите беше обозрим. „Финландия бързо и всеобхватно ограничи обществения живот – тя го направи една-две седмици преди Норвегия и Дания, за Швеция изобщо да не става дума“, казва Мика Салминен, директор на финландската здравна служба THL. По този начин разпространението на коронавируса беше блокирано още в начален стадий.


Share Follow

Leave A Reply