“Няма казус по нарушаване на трудовите права със зеления сертификат. Има решения на Европейския съд по правата на човека, както и на ВАС, че няма нарушаване на права.” Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ. „Няма постъпили сигнали към контролните органи за работодатели, които да принуждават своите работници и служители да се ваксинират. Зеленият сертификат е възможност за избор. Ако има такава принуда, това не трябва да е по този начин. Това е доброволен акт и всеки решава как да постъпи. Ние сме в ситуация на разпространение на заразно заболяване и решението е с въведените мерки. Мерките за дезинфекцията, носенето на маски и дистанцията не са отменени и тази заповед на здравния министър е в действие“, посочи Донев.

снимка: БГНЕС

„Тестовете, които са предоставени чрез РЗИ, са безплатни, но вземането на проби е платено и пределната цена е 10 лв. Всеки работодател, които са по заповедта, може да се свърже в РЗИ и да получи от тези тестове, ако има медицинско лице, което да ги направи. Тук е въпросът как резултатите ще бъдат качени в системата. Ако не е необходим резултат със свидетелство за отрицателен резултат, това може да се проведе от медицинско лице във фирмата“, уточни той.

„Няма казус по нарушаване на трудовите права със зеления сертификат. Когато имаме силно заразно заболяване, е допустимо да се ограничават други права. Има решения на Европейския съд по правата на човека, както и на ВАС, че няма нарушаване на правата, включително на правото на труд в ситуацията, в която се намираме. Кодексът на труда позволява при договаряне с работодателя да се ползва платен или неплатен отпуск за служители във връзка с пандемията. В сила е за тази година, че до 90 дни на година ползване на неплатен отпуск се зачита за осгигурителен стаж“, каза още министърът.


Share Follow

Leave A Reply