В Деня на народните будители почитаме делото на книжовници и просветители, на борците за национално възраждане и освобождение, съхранявали и развивали през вековете духовните ценности на българина. Пред президентството ще се състои традиционната на този ден церемония по издигане на националното знаме.

снимка: БГНЕС

В 9 ч. държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев ще приеме строя на Националната гвардейска част. След това в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът ще отправи приветствие към ръководители на културни институции, общественици и дейци в областта на науката, образованието, културата и изкуството.

Ще се проведе и церемония по връчване на Почетния знак на държавния глава. Изтъкнати български учени и читалищни дейци ще получат отличието. Сред тях са член-кореспондент Владко Панайотов, академик Красимир Атанасов, Анета Мутафчиева, Васил Новоселски. Министърът на отбраната Георги Панайотов от своя страна ще награди български институции, допринесли за развитието на културата и изкуството. Сред наградените ще са Националната музикална академия, Националното училище за танцово изкуство, Негово Високопреосвещенство Великотърновският Митрополит Григорий, писателят Калин Донков.


Share Follow

Leave A Reply