„Служебния кабинет и Рашков демонстрират арогантност и абсолютно несправяне за организиране на изборите, което им е единствената задача“. Това заяви Даниел Митов от ГЕРБ на брифинг по повод изказването на вътрешният министър Бойко Рашков за допълнителният брой машини. По думите на Рашков няма проблем с устройствата, а откритите допълнителни машини са си внесени от „Сиела Норма“ и е лично тяхна работа какво ще ги правят. „Той е изпратил запитване до ЦИК в една страничка и до там се изчерпва неговата проверка. Оказва се, че единствената, която си е свършила работата е секретарката на Рашков. Няма нито един номер на машина и не е ясно какво са проверили. В същото време се занимава с това да тормози хора в страната и да борави с внушения, фантазии халюцинации“, каза Даниел Митов.

По думите му според доклада на ОССЕ правителството трябва да се въздържа от изявление в полза или против един или друг кандидат на изборите, което е ежечасно нарушено от вътрешния министър. „Най-големите купувачи на гласове са в служебния кабинет, който раздава по 650 лв. бонуси, Комитова която дава гъши дроб и вино на служители на своето министерство, Минеков, който вече два пъти раздава бонуси. За това ли трябваше да теглят дълг? Радев пък за цяла кампания не намери време да даде едно интервю или дебат, а днес излиза с обръщение към нацията. Нито сме Нова година, отиваме на избори а той е кандидат“, подчерта Даниел Митов. Според него България стремително върви към това да се превърне в държава от третия свят и да не се спазват каквито и да било демократични стандарти.

Томислав Дончев подчерта, че има много случаи, които говорят за раздвоение на личността. „Първо Радев стръвно участва в кампанията, а после прави изявления към нацията. Но по-страшното е при Рашков, който от една страна трябва да организира изборите, а в същото време участва в тях. Имаме и метараздвоение, защото той сам себе си трябва да проверява как е организирал изборите. „Рашков се държи като папарак на регионален вестник, знае кой какво е закусвал, как се е държал в детската градина, но не знае какво се случва с машините“, каза още Дончев.


Според представителите на ГЕРБ, за да се гарантира вотът първо трябва да се публикуват имената на всички, които са имали достъп до складовете с машините, всички които са ангажирани без значение на какъв договор и са участвали в конфигурирането на софтуера. Според ГЕРБ трябва да се публикуват серийните номера на всички машини, за да може всеки един да провери, както и транспортните планове, за да се знае коя машина къде пътува. Дончев допълни, че единственият шанс да се справим с изкривяването на изборите е масово да се гласува. ГЕРБ внася жалба в ЦИК с предложение да се броят контролните разписки на 100 %. Цветомир Паунов обяви, че ще внесат жалба до ЦИК, в която имат предложения разписките от машините в България и чужбина да се броят на 100%, като подчерта, че ВАС не са забранили подобно нещо.

От партията ще настояват разписките, които излизат от машините да се поставят в две отделни кутии, тъй като по решение на ЦИК те се поставят в една и съща. Те настояха и за видеонаблюдение при отчитане на изборните резултати, за да може да се заснема броенето и вписването на разписките. Осигуряване на наблюдатели, които са ИТ специалисти, за да е сигурно дали машините са сертифицирани и дали софтуерът е този, който трябва да бъде.


Share Follow

Leave A Reply