35 часа преди началото на изборите, които ще се проведат на 14 ноември, Централната избирателна комисия излезе с извънредно решение, че ще има 100% преброяване на контролните разписки от машинния вот от Секционните избирателни комисии. Предложението направи заместник-председателят на комисията Емил Войнов и след дълга и бурна дискусия при гласуването то бе подкрепено от 12 от 15-те членове на ЦИК по време на извънредно заседание. Основният мотив бе създалата се ситуация с допълнителните машини за гласуване, собственост на „Сиела Норма“.

снимка: БГНЕС

Емил Войнов обясни, че във връзка със създаденото напрежение в обществото през носените дни покрай разкритията за допълнителни 427 машини, което е изцяло заслуга на изпълнителя „Сиела Норма“ и с оглед гарантиране доверието в изборния процес“. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова също коментира, че ситуацията е безпрецедентна и трябва да се възстанови доверието в машинния вот. „Може би, за да се успокоят всички и един път завинаги да се премахне всякакво съмнение и спекулация с машинното гласуване, може би трябва да се изброят тези разписки. Но, в крайна сметка резултатите от гласуването се съдържат във финалния протокол от машината. Това преброяване не влияе на изборния резултат“, настоя Нейкова.

снимка: БГНЕС

Двамата говорители на ЦИК – Росица Матева и Цветозар Томов гласуваха против, защото не бе възприето тяхното предложение да се броят 100 процента разписките. Томов подчерта, че преуморените членове на секционните комисии ще допуснат грешки при ръчното броене, а в чужбина това ще създаде много затруднения при 100-процентното броене. „Ще доведе до един предизвестен провал. Въпросът е, че по този начин започваме една игра на руска рулетка с възможността да проведем нормално изборите извън страната“, смята Томов.


Share Follow

Leave A Reply