Бяхме свидетели на последните за тази година парламентарни избори. „Свидетели“, защото по-голямата част от българското общество остана безучастно и отказа да се включи в поредния вот. Този път обаче заявките са да се направят всички компромиси, за да не гласуваме за парламент отново скоро. Какво се промени?

Първите станаха пети, а новите от „Продължаваме промяната“ станаха първа политическа сила, но резултатите като цяло са същите като при последните два вота. В процентно съотношение новите/протестни партии в общи линии имат същата тежест, каквато в предишните две Народни събрания. Промяната на тези избори е чисто психологическа: ИТН от първа политическа сила стана пета. “Изправи се! Мутри вън!”, които имаха претенции да са най-протестни от протестните, изгубиха представителството си. “Демократична България” падна до нивото на новата „Aтака“ – партия “Възраждане”. Всички тях ги застигна съдбата на БСП. И също, както левицата в предходния парламент разбраха, че единственият им полезен ход е да наведат глава максимално, защото при следващи избори може и да нямат представителство.

Очевидно е, че ПП ограби протестните си братовчеди. Това, което не е толкова явно за всички е, че наказанието за кръга партии около президента не дойде от избирателите, които закономерно не бяха особено активни на вота, а от самия него (както се случи и с БСП). Затова пък сега ПП (партията на президента) ще сформира коалция с обезглавени и обезсилени, но послушни политически формации. Всъщност именно те ще представляват онзи по-голям процент българи, които не гласуваха, защото ще са също толкова безучастни като тях.

В този ред на мисли „Възраждане“ също влиза в парламента с огромното съдействие на служебното правителство, защото именно шестте месеца на желано отсъствие на разумни действия по отношение на пандемията, последвано от паническото налагане на зелените сертификати, позволи политическа формация, която отрича всякакъв разум по отношение на здравната криза, да има представителство в Народното събрание. С други думи: служебният кабинет не само спечели изборите, но в голяма степен определи мандатите в НС.

Очевидно на този етап разделителните граници между властите са напълно размити. Но, за съжаление, едновременно с натрупването на власт, не се придобива умението да се борави правилно с нея. Когато президентът протегна юмрук да вземе цялата власт, е пропуснал да прочете инструкцията и това е видно от състоянието на държавата към момента – политическа, здравна, икономическа криза в най-библейския им вариант. Това до голяма степен обяснява защо президентът толкова упорито отказваше дебат до вчера. Аргументите му за случващото се на българите в момента, както обикновено, се основаваха на обвинения назад във времето, удобно изключвайки го от уравнението.

президентство мс

Снимка: informo

Уравнението обаче е съвсем просто: Ако „Дондуков“ 2 и „Дондуков“ 1 се управляват от един човек, разделение на властите няма, няма и демокрация, колкото и да ни убеждават в противното.


Share Follow

Leave A Reply