Собствениците на транспортната фирма, чийто автобус изгоря на АМ „Струма“ са северномакедонци от албански произход, съобщава NOVA. Ще бъде предоставен списък на пътниците от четирите автобуса, пътували в конвой. Изгорелият автобус е бил последен в редицата.

Ще се търси самоличността на загиналите, чрез ДНК анализ от телата, след като се завърнат другите три автобуса в Скопие. От транспортната фирма ще дадат информация, кога за последно са минавали преглед автобусите и за тяхното техническо състояние. Наред с това ще се провери и състоянието на пътната настилка, виражите и има ли подадени жалби за инциденти на същото място.

На място има две пожарни коли и лаборатория на разследващите. От първоначална информация става ясно, че шофьорът на автобуса е загинал. Тече проверка дали вторият е сред оцелелите. Той е трябвало по закон да пътува заедно със загиналия шофьор. Работи се по две версии – за внезапна техническа повреда или заспиване на водача.

Автобусът първоначално е блъснал мантинела, ограничаваща разширение, предназначено за временна спирка на превозни средства, от дясната страна наплат ното. Десетки метри са отнесени от мантинелата при удара. След това автобусът се е удари в насрещната мантинела, разделяща двете платна – в посока към Благоевград и в посока към София. Спирачен път на метри от мястото на инцидента няма.

 


Share Follow

Leave A Reply