Утре на извънредното заседание на парламента, ГЕРБ няма да подкрепи състава и структурата на новия министерски съвет, нито кандидата за премиер Кирил Петков. Това стана ясно от изказване на председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по Нова тв. Тя обясни и защо от партията, която сега е в опозиция, са решили да гласуват по този начин:

снимка: БГНЕС

„На първо място – смятаме, че не е възможно да подкрепим кандидат за министър-председател, който съзнателно е нарушил Конституцията, в която ще се закълне утре, при условие, че бъде избран”, обясни Атанасова и добави, че едва ли е имало вариант, при който ГЕРБ би подкрепил проектокабинета на Петков.

По думите й е имало противоречиви заявления, а в споразумението липсват дати за изпълнението на ангажиментите, по които са се подписали лидерите на четирите партии. Друга причина ГЕРБ да не подкрепят новото правителство е, че в коалиционното споразумение има много хора със спорна политическа биография. Тя спомена и името на Бойко Рашков, който е бил комунистически кандидат за главен прокурор, „слава Богу, че президентът Стоянов тогава не е подписал указа. Според нея Рашков е ползвал МВР през последните 7 месеца за „пиар акции“.

снимка: БГНЕС

Десислава Атанасова посочи, че не е допустимо за кандидат за вътрешен министър изказването на Рашков, че разследването на „Хемус“ ще доведе до промени в някои парламентарни групи.

„Най-малкото, защото той не е последна инстанция. Има български съд и прокуратура. Бойко Рашков не може да казва коя парламентарна група ще се увеличи или ще намалее”, добави Атанасова.

 

 


Share Follow

Leave A Reply