В Съединените щати нивото на безработицата е спаднало до 3.9%. Това съобщават от американското Министерство на труда. Техните данни сочат, че през миналия месец са били разкрити едва 199 000 работни места. Това е по-малко от предлаганите позиции през ноември.

Новите варианти на коронавируса продължават да създават несигурност. Те пречат на икономическото възстановяване и забавят растежа.

Нивото на безработица е намаляло до 3,9%. Въпреки това то остава по-високо в сравнение с 3,5% преди пандемията, което показва, че възстановяването на пазара на труда все още изостава.

С 18,8 милиона работни места от миналия месец е нараснала заетостта в сравнение с април 2020 г., но все още е по-ниска с 3,6 милиона в сравнение с февруари 2020 г.

В секторите отдих и хотелиерство заетостта продължава да нараства, но в индустрията, в сравнение с началото на 2020 г.,1,2 милиона работни места не са заети, или това са 7,2%. Запазва се тенденцията да се работи от вкъщи, поради пандемията.

Средното почасово заплащане се е повишило миналия месец с 19 цента до 31,31 долара на час. Според икономистите повишаването на заплатите с трудностите на големите фирми  при наемането на хора през последните месеци.

Рекорден брой работници са напуснали работа през ноември – 4.5 милиона, а 10.6 милиона работни места са обявили работодателите за същия период. Това сочат данните на Министерството на труда.


Share Follow

Leave A Reply