Икономическият съветник от КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова заяви, че животът поскъпва и това се дължи на цената на тока, тъй като тя се отразява на всички продукти.

Според енергийните експерти цените на тока ще се успокоят в средата на годината и дотогава увеличаването на цените на всички продукти ще продължи.

снимка: БГНЕС

Дали българинът може да издържи – показал е, че може да издържи на всичко – въпросът е дали трябва”, допълва тя. И уточни, че всяко изтощаване на бюджетите на домакинствата води до маргинализация на българското население.

Експертът заяви още, че тъй като местното производство не се подпомага и защитава и основните стоки са вносни, дори цените на тока да се стабилизират, отново ще има скъпи плодове и зеленчуци на пазара.

Ваня Григорова посочи, че новото управление е създало нереалистични очаквания, че пенсиите ще се увеличат двойно.

Експертът посочи, че след като падне монаториумът върху цените на тока и парното, се очаква повишаването на цените. Според нея цената се задържа изкуствено, за да няма тежки последици за потребителите.

Силно се надявам това да е урок за управляващите какво ще се случи, когато българските потребители излязат на свободния пазар. Ще се случи това, което наблюдаваме сега с фирмите”, прогнозира тя.

Григорова коментира и приемането на еврото в България, какво би се случило с цените:

 „Разбира се, че ще се вдигнат. Разбира се, че ще има големи промени за българската икономика и за домакинствата. Не е редно да подценяваме тези промени. Властта трябва да ни подготви за това”, категоричен е икономическият съветник.


Share Follow

Leave A Reply