Председателят на КЕВР Иван Иванов предупреди, че токът и парното на домакинствата ще поскъпнат драстично след падането на мораториума, който засега е до 31 март. Ако не бъдат предприети спешни мерки от правителството за компенсиране, потребителите ще плащат много по-високи сметки. Това заяви той пред БТВ.

снимка: БГНЕС

Иванов е категоричен че време за изчакване за смяна на ръководството на комисията, за да се обсъди темата за високите цени на тока, парното и водата, няма.

Той уточни, че ако енергийният регулатор не се беше намесил, цените на тока от първи януари е трябвало да скочат с 64%, а не с 11%, както реши комисията.

От КЕВР са обсъждали със служебният премиер Стефан Янев възможността ДДС да се намали от 20% на 10%. Според Иванов правителството на Кирил Петков се е отказало от тази стъпка. Той недоумява защо се прави анализ, за да се търсят мерки за овладяване на поскъпването след налагането на мораториума.

Според Иванов административното задържане на цените според него ще предизвика повишаването на цените, защото през тези три месеца цените на природния газ и електроенергията се повишават.


Share Follow

Leave A Reply