В Пампорово е задържан мъж в момент на получаване на подкуп от 300 лв. Парите са му дадени, за да издаде фалшив „зелен“ сертификат за антитела срещу ковид.

Мъжът е на 48 години. Работил е на граждански договор в медицинска лаборатория в курорта. Срещу парите е трябвало да добави данните на „пациента“ в информационната системата на Министерство на здравеопазването.

снимка: БГНЕС

Акцията на полицията е в следствие на подаден сигнал от журналист. Това съобщи окръжният прокурор на Смолян Недко Симов, който е и наблюдаващ по делото, предава БНР.

От думите му стана ясно, че това е бил трети, нереализиран опит за издаване на фалшив сертификат, но преди него мъжът е успял, пак срещу заплащане, да издаде други два, които са вкарани в системата. Фалшификаторът не е лекар, съобщи още прокурорът, но отказа да разкрие повече подробности.

снимка: Getty Images

Иззет е компютърът за достъп в портала на МЗ и телефонът на задържания, както и камери за видеонаблюдение, разритани са и свидедетели. Мъжът е привлечен като обвиняем. Ако бъде осъден го чака затвор от 5 до 8 години и глоба до 10 000 лева.


Share Follow

Leave A Reply