По случая с отправената заплаха срещу разследващия журналист на bird.bg се е самосезирала Софийската районна прокуратура, съобщи БТВ.

От прокуратурата посочват, че ще бъде проверен казуса, а Чобанов ще бъде разпитан пред прокурор.

„В хода на проверката са изпратени писма до МВР, ГДБОП-МВР, ГДНП, СДВР, ДАР, ДАНС и до Служба „Военно разузнаване“, с питане дали имат информация за отправена заплаха спрямо А.Ч. и ако имат такава, какви мерки са предприети за защита на журналиста“, уточниха от прокуратурата.

Вчера журналистът написа в социалните мрежи, че на 7 януари е информиран от чуждо правителство, че има заплаха срещу живота му и че е информирал българските служби, които не са реагирали.

„Не очаквам от нашите служби да ме защитават. Очаквам да нападнат лошите и утре да има арести. Информирал съм ги кои са. Това е най-добрата защита. А и май точно това им е работата, не ли?“, пише Чобанов.

снимка: БГНЕС

Днес (10 януари 2022 г.) от ДПС реагираха по казуса Чобанов. От пресцентъра на партията съобщиха че Йордан Цонев, Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски ще сезират ДАНС с искане да провери твърденията на Чобанов.

„Въпреки че както журналистът Чобанов, така и сайтовете „Биволь“ и „Бърд.бг“ неведнъж са разпространявали манипулации и тенденциозни внушения по адрес на ДПС и на депутати от партията, от ДПС считаме, че свободата на словото и неприкосновеността на журналистите при упражняването на тяхната професия са от първостепенно значение“, пише в становището на партията.

Чобанов отговори на ДПС: „Сезирането на ДАНС от мафиотската организация под прикритие на политическа партия ДПС е доказателство, че поръчката срещу мен идва от първия ред в парламента“.

 

 


Share Follow

Leave A Reply