Снежна буря и силни ветрове връхлетяха северната и западната част на Германия, като предизвикаха нарушения в движението на влаковете и доведоха до стотици пътни произшествия, предаде БТА.

Полицията каза, че 28 души са пострадали по заледените пътища. Германската метеорологична служба призова хората да не излизат навън, а властите прибраха бездомници в топли приюти.

Националната железопътна компания “Дойче бан” заяви, че движението на влаковете по главните линии между Хамбург и Хановер, Берлин и западната част на страната е спряно заради натрупване на сняг върху релсите и електрическите стълбове.
Отменени бяха пътуванията и по някои жп връзки на изток, въпреки че снеговалежът беше по-силен на северозапад.

Полицията в провинция Северен Рейн-Вестфалия съобщи сутринта за 222 пътни произшествия, станали от вчера следобед заради лошото време.
В град Мюнстер – едно от най-тежко засегнатите места, имаше толкова много сняг по улиците, че линейките не можеха да се придвижват и беше спрян общественият транспорт.

Снегът беше над 30 сантиметра, в някои части дори беше натрупал до метър, а се очакваше днес да навали още.
Във Вупертал пожарникари трябваше да спасяват шестима пътници от прочутата издигната железница на града, след като влак спря да се движи заради заледената обстановка.

В Хаген служители на местните власти обикаляха по улиците снощи, за да събуждат спящи навън бездомници и да ги заведат в приюти.

В Берлин най-големият столичен приют беше разчистен вчера, за да се гарантира, че няма да има починали от измръзване хора при ниските температури.
А докато западната част на Германия беше обхваната от студ, южните райони се радваха на меко време с пролетни температури.

Метеорологичната служба заяви, че необичайната разлика се дължи на полярен вихър, носещ студен въздух от Арктика към Северна Германия, докато фронт с ниско атмосферно налягане носи влажно, топло време от югозапад.

Twitter Publish


Share Follow

Leave A Reply